De Pitchfork

 

bulletOnderstaand stukje is even een compilatie uit een e-mail door mij verzonden in April-2005.
bulletNiet terzake doende stukken zijn uit de e-mail weggelaten ;-)
bulletMisschien maak ik er nog wel eens een "mooi stukje schrijfwerk" van .
bulletDe e-mail ging over de grafiek van de S&P500 en een bepaalde indicator die daar op werd losgelaten.
bulletEen stuk uit mijn antwoord destijds is als volgt:
bulletFiguur 1:

bulletTrek een rode lijn van bodem A naar top B, deel deze lijn in tweeën en trek vanaf een voorgaande top C een lijn door dit middelpunt, welke lijn ik dan de middellijn noem.
bullet............
bulletWe breiden deze twee rode lijnen even uit, en trekken parallel aan deze middellijn een lijn over top B en een lijn door bodem A.
bulletOp dat moment heb je de normale Pitchfork welke in bovenstaande grafiek is weergegeven met de dikke rode lijnen.
bulletAlan Andrews was van mening dat deze middellijn gebaseerd was op "physics".
bulletHij was van mening dat de koers om de middellijn een soort van sinus beweging maakt, een cyclus; dus de eerste helft van de sinus beweging boven de middellijn, waarna het volgende gedeelte van de sinus door de middellijn heen daalt, eronderdoor gaat, waarna het laatste gedeelte van de sinusbeweging weer terug gaat naar de middellijn voordat de sinus af is, voordat dus de cyclus voltooid is.
bulletAlan Andrews had ontdekt dat dit in 80% van de gevallen opgaat, dus in 80% van de gevallen gaat de koers weer terug naar de middellijn.
bullet........
bulletNu ziet zo'n vorkje met die paar lijnen er net even te simpel uit natuurlijk ;-))
bulletWe meten nu de afstand vanaf de middellijn naar één van de buitenste lijnen, en trekken onder en boven die lijnen, met gelijke afstanden, nog een aantal parallelle lijnen.
bulletDit worden attentie lijnen genoemd, en zijn in bovenstaande grafiek weergegeven met de gele lijnen.
bulletHeel vaak zal de koers bij doorbraak van de pitchfork lijnen een pivot vinden bij één van deze gele lijnen, daar dan van richting veranderen en weer de volgende/vorige lijn opzoeken.
bulletDeze attentie lijnen geven dus een mogelijk koersdoel bij doorbraak van een lijn; waarbij het koersdoel dan natuurlijk de volgende lijn is.
bullet.
bulletEven tussendoor: soms loopt de middellijn te steil, dat is afhankelijk van het gegeven hoe de toppen ten opzichte van elkaar liggen waar vanaf je de pitchfork lijnen construeert.
bulletWat je dan kan doen, is de afstand C-B nemen en deze afstand in tweeën delen (loodrecht naar boven vanuit punt C gemeten naar de hoogte van punt B) en dan vanaf dat middelpunt een lijn trekken naar het middelpunt van lijn A-B.
bulletDit komt dan soms beter overeen met het koersverloop wat erna volgt.
bulletOnderaan dit stukje is een voorbeeld grafiek, figuur 4, toegevoegd.
bullet.
bulletDan even over het punt waar de koers na punt B vermoedelijk weer de middellijn zal raken, ik noem dat de pivotzone in tijd.
bulletTel het aantal koersbars vanaf punt C --> punt A en tel het aantal koersbars vanaf punt A --> punt B.
bulletDe pivotzone vanaf punt B gerekend is dan het grootste aantal bars, dus in de door jouw meegestuurde grafiek 30 bars.
bulletDe koers zal dan binnen 30 bars waarschijnlijk weer de middellijn raken.
bulletGaan we nog even door, het ziet er allemaal nog net even te simpel uit .. niet waar ? ;-))
bulletWe meten nu de horizontale afstand (tijd) vanaf punt C naar de lijn A-B, en trekken daarna lijnen evenwijdig aan lijn A-B vooruit in de tijd, dus naar rechts in de grafiek.
bulletIn bovenstaande figuur 1 zijn dit de blauwe stippellijnen.
bulletDit zijn reactielijnen, de koers zal vaak binnen een paar bars afstand reageren op deze lijn, en soms zelfs op de lijn.
bulletHier omheen kan je een heel trading systeem bouwen, met weer ingevoegd mini-pitchforkjes enz., maar dat wordt me allemaal teveel schrijfwerk, waarschijnlijk dat ik er een keer een stukje over schrijf op mijn site, ik meld dat dan wel.
bullet.
bulletZo gaat de e-mail nog even door, met nog wat bijgevoegde voorbeelden, waarvan ik even twee hieronder neerzet:
bulletS&P500 kortere termijn.
bulletFiguur 2:

bulletEen voorbeeld in de AEX:
bulletFiguur 3:

bulletEn dan beeld ik hieronder nog even de AEX grafiek af, waarbij de top C verschoven ligt zoals hier een stukje boven in de tekst is beschreven.
bulletFiguur 4:

bulletTot zover wat quotes uit de betreffende e-mail.
bulletExcuses voor de wat rommelige opzet van dit stukje en voor het feit dat deze nog niet compleet is, oorzaak daarvan  is de factor tijd.
bullet.
bulletVriendelijke groet,
bulletJan ;)

Jan@JSTAS.com

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!