Onder de motorkap

Zie eerst even de stukjes : --> trading of trending   en -->  Cyclus
Het lezen van deze bovengenoemde stukjes brengt u in "the right mood" voor het hierna volgende stukje.
.
In dit stukje proberen we onder de motorkap van de koersgrafiek te kijken.
De koersgrafiek is een resultante van de erin werkzame cyclussen, allemaal sinusvorm bewegingen met verschillende golflengte (frequentie) en amplitude (sterkte).
In dit stukje maken we de oorsprong van de overheersende cyclus weer zichtbaar en bekijken het verloop daarvan.
**
Afbeelding 1:

In afbeelding 1 ziet u dat de draaiende vector in de linkercirkel een sinusvorm golf te zien geeft in het rechter gedeelte van de afbeelding.
De amplitude van de sinusvorm wordt bepaald door de lengte van de vector, en de golflengte van de sinusvorm wordt bepaald door de mate waarmee de vector draait in een gegeven hoeveelheid tijd, wat wordt uitgedrukt in de waarde   wt (Omega-t) 
*
We weten dat de koersgrafiek is opgebouwd uit sinusvorm golven.
Wanneer we het proces dus omdraaien moet het dus mogelijk zijn om de beweging van de vector te herleiden uit de sinusvorm golven in de koersgrafiek.
Ik heb daarvoor even wat TA-code geschreven in TA-script welke data aanlevert voor een Excel grafiek.
*
Afbeelding 2:

In afbeelding 2 ziet u in het bovenste gedeelte de AEX grafiek met daaronder in het zwarte gedeelte van de grafiek  de indicator welke de data aanlevert voor de Excel grafiek welke u in licht -blauw ziet weergegeven.
We zien in de Excel grafiek  een paar merkwaardige dingen ....zodra u weet waar u op moet letten.
.
Om te weten wat er moet opvallen zullen we eerst even de grafiek bekijken van een zuiver exemplaar.
Afbeelding 3:

In afbeelding 3 ziet u een herleiding van een zuivere sinusvorm in een grafiek terug naar de vector beweging.
De vector is begonnen met draaien in punt A en heeft met een regelmatige snelheid en constante amplitude de weg afgelegd naar punt B en is dus bijna weer terug in punt A, en heeft daar dan een complete cyclus afgelegd.
U ziet dat er een perfecte cirkelvorm wordt weergegeven.
*
Laten we die herleiding nu eens toepassen op een stukje koersgrafiek, en we nemen daarvoor even de periode in Juni 2007.
Deze periode ziet u weergegeven in afbeelding 4.
Afbeelding 4:

In afbeelding 5 ziet u de vector herleiding uit dit stukje koersgrafiek.
Afbeelding 5:

U ziet een minder mooie cirkelvorm ontstaan.
De vector is beginnen te draaien in punt A en gestopt in punt B.
Wat opvalt is dat de vector tijdens het draaien van lengte varieerde en ook dat de draai snelheid licht wijzigde van meet punt naar het volgende meet punt.
U ziet dat in deze weken de overheersende cyclus lengte varieert tussen 10 en 12.
Hoe bepaald u de cyclus lengte?
Gewoon het aantal stippen per twee kwadranten vermenigvuldigt met 2, en u heeft onmiddellijk de dominante cyclus lengte.
Afbeelding 5 laat ons dus zien dat er een "mooie" sinusvorm aanwezig is, en door die sinusvorm onder de koersgrafiek weer te geven en te laten kruisen met een in fase verschoven sinus krijgen we mooie punten waar we kunnen in- en uit- stappen, ik heb dat al aangetipt in het stukje Trending or trading.
De fase verschuiving zorgt ervoor dat we steeds 1-2 koers bars van te voren worden gewaarschuwd dat er een omkeer signaal op komst is.
In een dergelijke periode valt dus geld te verdienen met een cyclus toepassing zoals te zien in afbeelding 4, terwijl het handelen met moving-averages verlies zal opleveren in dergelijke periodes.
*
Laten we nog eens een stukje koersgrafiek bekijken.
Afbeelding 6:

U ziet in afbeelding 6 de koersgrafiek van de AEX eind 2007 begin 2008.
We laten de ta-code weer even het vector diagram tekenen in Excel en wel voor het stukje eind December begin Januari.
Afbeelding 7:

In kwadrant 1 en kwadrant 2 van de grafiek ziet het er allemaal "normaal" uit voor een sinusvorm beweging en een normale vector rotatie.
Echter in het blauw gearceerde gebied in kwadrant 3 zien we iets opvallends.
Normaliter beweegt de vector in de richting van de wijzers van de klok met tekenen, echter om een dergelijk patroon weer te geven zal de vector tegen de wijzers van de klok in moeten bewegen en dat is als het ware terug in de tijd ..... en dat kan niet.
We moeten de verklaring hiervoor dus ergens anders zoeken.
*
Afbeelding 8:

We weten dat de vector in afbeelding 8 alleen kan draaien in de richting van de wijzers van de klok, immers tijd gaat niet terug.
Kijk nu eens naar afbeelding 9.
Afbeelding 9:

U ziet dat er een rode vector bij is gekomen welke met een andere snelheid draait dan de oorspronkelijke zwarte vector.
Deze rode vector moeten we optellen bij de zwarte vector wat resulteert in de blauwe vector.
Afhankelijk van de lengte en fase van de rode vector ten opzichte van de zwarte vector zal de amplitude van de blauwe resulterende vector wijzigen, maar ook de plaats van de blauwe resulterende vector zal wijzigen ten opzichte van de zwarte.
In afbeelding 9 ziet u dat de resulterende vector als het ware tegen de tijd is ingedraaid.
Dit is dan ook wat er plaats vind in het lichtblauw gearceerde gedeelte in figuur 7.
In kwadrant 1 en kwadrant 2 was alles nog rustig, maar in kwadrant 3 komt ineens de rode vector te voorschijn, een cyclus met een andere lengte (frequentie) en amplitude dan de overheersende cyclus tot die tijd.
We zien dat in figuur 6 als de daling begin januari.
Op het moment dat de resulterende vector dus terug gaat draaien in de tijd zoals te zien in het lichtblauw gearceerde gedeelte van figuur 7 is het toepassen van indicatoren welke werken met cycluslengtes welke uit het koersverloop worden verkregen (zoals te zien in afbeelding 4 )  niet meer raadzaam, op zulke momenten kan beter worden overgeschakeld op gemiddelden.
Afbeelding 10:

U ziet in afbeelding 10 de gemiddelden weergegeven waarvan de lengte automatisch wordt berekent uit de overheersende cyclus in de koersgrafiek.
U ziet dat het signaal uit de  gemiddelden goed konden worden gevolgd vanaf begin januari  en dat de waarschuwing daarvoor prima door het vector diagram werd weergegeven.
.
Wordt vervolgd ....
 
.
Vriendelijke groet,
Jan ;)

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!