Onder de motorkap

bulletZie eerst even de stukjes : --> trading of trending   en -->  Cyclus
bulletHet lezen van deze bovengenoemde stukjes brengt u in "the right mood" voor het hierna volgende stukje.
bullet.
bulletIn dit stukje proberen we onder de motorkap van de koersgrafiek te kijken.
bulletDe koersgrafiek is een resultante van de erin werkzame cyclussen, allemaal sinusvorm bewegingen met verschillende golflengte (frequentie) en amplitude (sterkte).
bulletIn dit stukje maken we de oorsprong van de overheersende cyclus weer zichtbaar en bekijken het verloop daarvan.
bullet**
bulletAfbeelding 1:

bulletIn afbeelding 1 ziet u dat de draaiende vector in de linkercirkel een sinusvorm golf te zien geeft in het rechter gedeelte van de afbeelding.
bulletDe amplitude van de sinusvorm wordt bepaald door de lengte van de vector, en de golflengte van de sinusvorm wordt bepaald door de mate waarmee de vector draait in een gegeven hoeveelheid tijd, wat wordt uitgedrukt in de waarde   wt (Omega-t) 
bullet*
bulletWe weten dat de koersgrafiek is opgebouwd uit sinusvorm golven.
bulletWanneer we het proces dus omdraaien moet het dus mogelijk zijn om de beweging van de vector te herleiden uit de sinusvorm golven in de koersgrafiek.
bulletIk heb daarvoor even wat TA-code geschreven in TA-script welke data aanlevert voor een Excel grafiek.
bullet*
bulletAfbeelding 2:

bulletIn afbeelding 2 ziet u in het bovenste gedeelte de AEX grafiek met daaronder in het zwarte gedeelte van de grafiek  de indicator welke de data aanlevert voor de Excel grafiek welke u in licht -blauw ziet weergegeven.
bulletWe zien in de Excel grafiek  een paar merkwaardige dingen ....zodra u weet waar u op moet letten.
bullet.
bulletOm te weten wat er moet opvallen zullen we eerst even de grafiek bekijken van een zuiver exemplaar.
bulletAfbeelding 3:

bulletIn afbeelding 3 ziet u een herleiding van een zuivere sinusvorm in een grafiek terug naar de vector beweging.
bulletDe vector is begonnen met draaien in punt A en heeft met een regelmatige snelheid en constante amplitude de weg afgelegd naar punt B en is dus bijna weer terug in punt A, en heeft daar dan een complete cyclus afgelegd.
bulletU ziet dat er een perfecte cirkelvorm wordt weergegeven.
bullet*
bulletLaten we die herleiding nu eens toepassen op een stukje koersgrafiek, en we nemen daarvoor even de periode in Juni 2007.
bulletDeze periode ziet u weergegeven in afbeelding 4.
bulletAfbeelding 4:

bulletIn afbeelding 5 ziet u de vector herleiding uit dit stukje koersgrafiek.
bulletAfbeelding 5:

bulletU ziet een minder mooie cirkelvorm ontstaan.
bulletDe vector is beginnen te draaien in punt A en gestopt in punt B.
bulletWat opvalt is dat de vector tijdens het draaien van lengte varieerde en ook dat de draai snelheid licht wijzigde van meet punt naar het volgende meet punt.
bulletU ziet dat in deze weken de overheersende cyclus lengte varieert tussen 10 en 12.
bulletHoe bepaald u de cyclus lengte?
bulletGewoon het aantal stippen per twee kwadranten vermenigvuldigt met 2, en u heeft onmiddellijk de dominante cyclus lengte.
bulletAfbeelding 5 laat ons dus zien dat er een "mooie" sinusvorm aanwezig is, en door die sinusvorm onder de koersgrafiek weer te geven en te laten kruisen met een in fase verschoven sinus krijgen we mooie punten waar we kunnen in- en uit- stappen, ik heb dat al aangetipt in het stukje Trending or trading.
bulletDe fase verschuiving zorgt ervoor dat we steeds 1-2 koers bars van te voren worden gewaarschuwd dat er een omkeer signaal op komst is.
bulletIn een dergelijke periode valt dus geld te verdienen met een cyclus toepassing zoals te zien in afbeelding 4, terwijl het handelen met moving-averages verlies zal opleveren in dergelijke periodes.
bullet*
bulletLaten we nog eens een stukje koersgrafiek bekijken.
bulletAfbeelding 6:

bulletU ziet in afbeelding 6 de koersgrafiek van de AEX eind 2007 begin 2008.
bulletWe laten de ta-code weer even het vector diagram tekenen in Excel en wel voor het stukje eind December begin Januari.
bulletAfbeelding 7:

bulletIn kwadrant 1 en kwadrant 2 van de grafiek ziet het er allemaal "normaal" uit voor een sinusvorm beweging en een normale vector rotatie.
bulletEchter in het blauw gearceerde gebied in kwadrant 3 zien we iets opvallends.
bulletNormaliter beweegt de vector in de richting van de wijzers van de klok met tekenen, echter om een dergelijk patroon weer te geven zal de vector tegen de wijzers van de klok in moeten bewegen en dat is als het ware terug in de tijd ..... en dat kan niet.
bulletWe moeten de verklaring hiervoor dus ergens anders zoeken.
bullet*
bulletAfbeelding 8:

bulletWe weten dat de vector in afbeelding 8 alleen kan draaien in de richting van de wijzers van de klok, immers tijd gaat niet terug.
bulletKijk nu eens naar afbeelding 9.
bulletAfbeelding 9:

bulletU ziet dat er een rode vector bij is gekomen welke met een andere snelheid draait dan de oorspronkelijke zwarte vector.
bulletDeze rode vector moeten we optellen bij de zwarte vector wat resulteert in de blauwe vector.
bulletAfhankelijk van de lengte en fase van de rode vector ten opzichte van de zwarte vector zal de amplitude van de blauwe resulterende vector wijzigen, maar ook de plaats van de blauwe resulterende vector zal wijzigen ten opzichte van de zwarte.
bulletIn afbeelding 9 ziet u dat de resulterende vector als het ware tegen de tijd is ingedraaid.
bulletDit is dan ook wat er plaats vind in het lichtblauw gearceerde gedeelte in figuur 7.
bulletIn kwadrant 1 en kwadrant 2 was alles nog rustig, maar in kwadrant 3 komt ineens de rode vector te voorschijn, een cyclus met een andere lengte (frequentie) en amplitude dan de overheersende cyclus tot die tijd.
bulletWe zien dat in figuur 6 als de daling begin januari.
bulletOp het moment dat de resulterende vector dus terug gaat draaien in de tijd zoals te zien in het lichtblauw gearceerde gedeelte van figuur 7 is het toepassen van indicatoren welke werken met cycluslengtes welke uit het koersverloop worden verkregen (zoals te zien in afbeelding 4 )  niet meer raadzaam, op zulke momenten kan beter worden overgeschakeld op gemiddelden.
bulletAfbeelding 10:

bulletU ziet in afbeelding 10 de gemiddelden weergegeven waarvan de lengte automatisch wordt berekent uit de overheersende cyclus in de koersgrafiek.
bulletU ziet dat het signaal uit de  gemiddelden goed konden worden gevolgd vanaf begin januari  en dat de waarschuwing daarvoor prima door het vector diagram werd weergegeven.
bullet.
bulletWordt vervolgd ....
bullet 
bullet.
bulletVriendelijke groet,
bulletJan ;)

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeŽn, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!